Форум Института
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013

+3
Andrik
Fedalio
ArcSumixam
Участников: 7

Перейти вниз

Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013 Empty Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013

Сообщение автор ArcSumixam Ср Янв 23, 2013 5:32 pm

Маю повідомити, що моє не реагування на обговорення пов'язане з відсутністю в Інституті - ходив в поліклініку на обстеження.
Щойно прийшов і побачив пропозиції і обговорення.

Особисто я проти того, щоб залишався лише один суддя.
Наший суддя недосвідчений і, що цілком природньо, помилявся (особисто я помітив лише два рази в партії Мудрик-Котляренко), в тому числі бездіяльністю в тій ситуації, коли Андрій Котляренко програючи партію, почав чинити прямий психологічний тиск на противника шляхом залякування неіснуючим "матом в три хода". Я вважаю, що такі моменти треба припиняти негайно. Причому комічності тій ситуації (зі сторони глядачів, бо гравцям в той час було далеко не до сміху) додає той факт, що саме Андрій Котляренко сьогодні вранці висунув пропозицію боротися з подібними явищами.
Я ні в якому разі не хочу принизити гідність судді. Немає в нас іншого, тому хай вчиться.
Всі учасники шахової Академіади відмовилися судити наш турнір...

З приводу "играть толпой" - мені немає чого додати до слів Андрія Богдана.

З приводу обговорення ситуації глядачами.
По-перше, жодного ходу не було підказано. Я помітив, що глядачі (в тому числі і я) намагалися зі всіх сил стримувати емоції.
По-друге, глядачі (пари глядачів) обговорювали партію шепотом, та ще й відходячи на певну відстань від столу гравців.
Оскільки обговоренню підлягала лише одна партія, то для повноти картини пропоную висловити свої враження з цього приводу іншого гравця найціквавішої партії першого туру - Сергія Мудрика.
Щоб в подальшому уникнути можливого доскомфорту гравців можна запропонувати ввести правило для глядачів - не вимовляти слів ближче, ніж за 2м до дошки, а робити це після перевищення вказаної відстані на вухо один одному.

Повністю підтримую Андрія Котляренка в тому, що подібні обговорення треба перенести до спеціально створеного для цього місця - нашого форуму.

Дату і час наступного туру пропоную визначити на форумі шляхом підтримки більшістю певної пропозиції. Причому наступний тур повинен відбутися не пізніше трьох робочих днів, після закінчення першого.
В разі, якщо хтось із гравців не може зіграти в обраний час пропоную їм домовлятися між собою і обов'язково запросити когось у якості судді.
ArcSumixam
ArcSumixam
Старейшина

Дата регистрации : 2010-03-26

Вернуться к началу Перейти вниз

Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013 Empty Re: Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013

Сообщение автор ArcSumixam Ср Янв 23, 2013 5:43 pm

Пропоную наступний тур провести в тому ж місці в понеділок.
ArcSumixam
ArcSumixam
Старейшина

Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013 Empty Re: Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013

Сообщение автор Fedalio Ср Янв 23, 2013 5:53 pm

я підтримую проведення наступного туру в понеділок

Fedalio
Кандидат в кандидаты

Сообщение автор Andrik Ср Янв 23, 2013 7:51 pm

Перш за все я сподіваюсь що з Максимом все гаразд і обстеження було тільки як профілактична міра і ніщо йому не завадить продовжити.

Що стосовно цікавої гри туру Мудрик-Котляренко. Так, в тій партії були огріхи, забували натискати годинник, взялись та не ходили, в кінці навіть натискали кнопку на стороні суперника. Але ж партія була зіграна і переможець був визначений. Доречи вітаю Сергія Мудрика з перемогою.

А от що до комічної ситуації Максе, так от будь ласка пригадай свою поведінку (жестикуляцію) стосовно нашої партії ще до моєї фрази , до речі в оригіналі вона звучала як "мат в два или три хода". І мені хотілося би вірити, що ти більше не дозволиш собі таких жестів в майбутньому. (А як би я тебе злякався :-))) )
І Максим, можливо ти є "мастером" з шах і можеш прогнозувати долю партії ще до її завершення, я не знаю, але на тому етапі, на мою думку, ще не було видно явного переможця чи програвшого. (Згоден з тобою, цікава думка Сергія) Так що не потрібно писати ствердно (вводити людей в оману) і давати оцінку, а якщо даєш, то я гадаю що додавання фрази " на мою думку" було б доречно. А то якось так виходить, що суддя у нас з твоїх слів недосвідчений він тільки вчиться, і лише ти вирішуєш що кому можна робити, а що ні.

З приводу обговорення біля дошки, а воно таки було і в голос, і коментарів нехай навіть на сторонні теми - особисто мене це відволікало.
Стосовно фрази сказаної мною під час партії - визнаю, то був неправильний вчинок з мого боку. (емоції)
Прошу вибачення у Сергія. Я гадаю такого більше не повториться.

Я гадаю що кожен з учасників зробить висновки і наступний тур у нас пройде без зауважень. bounce

Панове, нас чекає другий тур cheers cheers cheers

to ArcSumixam Додай коментар Андрія, на який ти ссилаєшься щоб людям було зрозуміло про що йде мова.

to ArcSumixam на 2013 я виправив

to ArcSumixam Максе, ти по декілька раз фотографував положення фігур на кожній з дошок. Виклади будь ласка фото цих позицій

Последний раз редактировалось: Andrik (Чт Янв 24, 2013 9:38 am), всего редактировалось 3 раз(а)
Andrik
Andrik
Admin

https://ips-u.forum2x2.ru

Сообщение автор jekonson Чт Янв 24, 2013 9:35 am

скажите результат партии Бейнер-Богдан, я добавлю в таблицу
jekonson
jekonson
Гуру

Сообщение автор Sanches Чт Янв 24, 2013 9:42 am

Да интересно узнать кто там победил.

Sanches
Новичок

Дата регистрации : 2013-01-23

Сообщение автор ArcSumixam Чт Янв 24, 2013 10:05 am

Прошу пана Fedalio додати свій вчорашній коментар. Так буде правильніше.
ArcSumixam
ArcSumixam
Старейшина

Сообщение автор SERega Чт Янв 24, 2013 10:20 am

Здається все було більш-менш нормально, як для першого туру. Smile
Інші ігри не спостерігав, так як з Андрієм ми затягнули гру на майже весь допустимий час. Маленькі огріхи, якщо були, то некритичні.
Коментарів про мати в ... хода краще, звичайно, уникати. Але тоді це не вплинуло на мене та психологічних травм (тих, що видно неозброєним оком) в мене не з"явилось.
Дякую організаторам за можливість провести обідню перерву з сплеском адреналіну.
SERega
SERega
Подающий надежды

Дата регистрации : 2010-03-30

Сообщение автор Fedalio Чт Янв 24, 2013 10:21 am

Наводжу свій коментар, на який вище були посилання:

Думаю, в наступних турах необхідно врахувати всі недоліки (наприклад, обговорення позицій уже вільними учасниками турніру), які були під час початку турніру. Однак, на рахунок "играть толпой" можу відмітити, що так відбуваються всі, навіть дуже серйозні, турніри. Більше того, під час гри учасники можуть ходити по певній території зали, в якій відбувається турнір. На мою думку, грати усім разом цікавіше. Проте, якщо є сумніви в такому способі проведення турніру, то їх потрібно висунути на голосування.

Fedalio
Кандидат в кандидаты

Сообщение автор Fedalio Чт Янв 24, 2013 10:23 am

Бейнер-Богдан 0-1

Fedalio
Кандидат в кандидаты

Сообщение автор Fedalio Чт Янв 24, 2013 10:26 am

Доречі, суддя веде ще окрему табличку, в якій окрім результатів відзначає ще й хто яким кольором грав.

Fedalio
Кандидат в кандидаты

Сообщение автор ArcSumixam Чт Янв 24, 2013 11:26 am

Перш за все дякую, Андріє, за турботу про моє здоров’я. Мені справді дуже приємно.

Андріє, фотки в мене на microSD картці. Якщо в тебе, чи у будь-кого іншого є CardReader, я залюбки ними поділюся.

Твою відповідь прокоментую в обідню перерву, бо прочитавши її я зрозумів, що зараз в мене на це може піти багато робочого часу.
ArcSumixam
ArcSumixam
Старейшина

Сообщение автор Rosomaha Чт Янв 24, 2013 11:44 am

Скажу своє слово, як суддя.
Стосовно першого туру турніру.

Все пройшло більш-менш пристойно, без особливих порушень.
По першому разі я не робив зауваження, оскільки претензій від гравців на своїх оппонентів не було. Коли, наприклад, під час гри Швець-Комар Володя забував натиснути на кнопку годинника, Саша його спокійно поправляв.

Проте в подальшому я просив би більшої уважності від гравців, чому я буду "допомагати" зауваженнями. Не забувайте - найкращі гравці можуть приймати участь в Академіаді між Інститутами. Там навряд чи будуть такі лояльні судді. Отже, з другого тура - все "по дорослому".

Стосовно ситуації під час гри Мудрик-Котляренко.
Особливого шуму та гаму там не було, проте якщо Андрій каже, що йому шепіт заважав, то треба це прийняти до уваги - він гравець, йому відніше. Може, когось взагалі буде відволікати присутність стороньої людини.

Тому в подальшому я просив би всіх "вболювальників" стояти мовчки та на відстані від 1 метра від гравців. Я буду за цим слідкувати.
Якщо у вболювальників виникають якісь питання (наприклад, виникає підозра на циклічність ходів та "нічійність" ситуації), то завжди жестом можна покликати мене.

Стосовно репліки Андрія - думаю, він сам все зрозумів.
Сподіваюся, що всі гравці в подальшому утримаються від неоднозначних реплік та жестів.

Последний раз редактировалось: Rosomaha (Чт Янв 24, 2013 6:19 pm), всего редактировалось 1 раз(а)
Rosomaha
Rosomaha
Кандидат в кандидаты

Дата регистрации : 2010-04-01

Сообщение автор ArcSumixam Чт Янв 24, 2013 2:07 pm

Дякую, Андріє, за турботу про моє здоров’я! Мені дуже приємно. Якщо тобе це цікавить детальніше, то свій діагноз можу повідомити лише при особистій зустрічі – це не тема для форуму. Тут можу лише відзначити, що в мене кашель. Тому, цілком природньо, що вчора я був проти твоєї пропозиції забороняти кашляти. В інакшому випадку мені довелося б бути суддею, або глядачем. Crying or Very sad

Одразу хочу вибачитися перед форумчанами за обзяг написаного. Нажаль, в мене немає часу написати коротко.

Спрочатку хотілося б позбутися непотрібної з обговорення деталі. Яка різниця "мат в два или три хода" чи "мат в три хода"? Не думаю, що з цього слід розвивати полеміку.? Суть в самому факті здійснення психологічного тиску на противника. Через що ти вже вибачився.

Щодо своєї жестикуляції. Прошу за неї вибачення. Такого більше не повториться. Проте вона була здійснена у відповідль на твою - після того, як ти Андріє, чекаючи на один з вирішальних ходів Сергія (шах з падінням останньої тури, що Сергій вреші і зробив) і ти цей хід бачив, відвів свою увагу від партії і подивився на мене, стиснув губи і похитав головою в сторони (Мудрик в цей час був весь в грі і цього не бачив, я стояв в нього за спиною). У відповідь на твій жест я показав тобі загальновідомий жест пальцем в низ. Ще раз прошу за це вибачення. Такого більше не повториться.

З приводу виграшна партія. Твоє припущення щодо "мастером" з шах хибне. Я простий шанувальник шахів, без жодної регалії. Проте зовсім не треба бути "мастером" з шахів, щоб оцінити вашу ситуацію як виграшну для білих. Достатньо просто подивитися на співвідношення сил на дошці і позицію в якій знаходився твій король. І на мою особисту думку ти і сам це розумів (не говорячи про глядачів) і дивувався чому Сергій не "добиває" тебе.

Про комічність ситуації скажу прямо. Вона полягає в тому, що ти Андріє висунув пропозицію щодо покращення мікроклімату змагань, яку сам через декілька годин і порушив! А не в моїй жестикуляції.

Твою цитату: "А то якось так виходить, що суддя у нас з твоїх слів недосвідчений він тільки вчиться, і лише ти вирішуєш що кому можна робити, а що ні".
Впевнений на 100% що суддя у нас недосвідчений - він і сам це підтвердив (про досвідчениїх з числа тих, кого знаю – писав, що всі води відмовились).
Особисто я був присутній в якості глядача лише на одному офіційному шаховому турнірі – це дуже і дуже мало, але це вже щось. З метою належного проведення турніру я неодноразово ходив до В.С.Дзюби на консультації, питав поради, як діяти в тій чи іншій спірній ситуації, які з правил ФІДЕ застособувати для першого турніру...
Тому якщо хтось із нас має більший досвід, або може привести суддю зі сторони – прошу не соромитися, я буду тільки за. В противному разі я буду брати на себе відповідальність вмішуватись у ситуацію, коли бачитиму помилковість рішень судді. Також прошу робити це кожного гравця.
Наприклад, в твоїй партії, Андріє, під час твого багаторазового шахування суддя міг помилково призначити рятівну для тебе нічию (і Я одночасно з Андрієм Богданом вказали йому на грубу помилку). Тут можна зрозуміти причину твого невдоволення. Не можу з тобою погодитися, що я все вирішую. Прошу підтвертити це прикладом, з якого було би це видно. Якщо я бачу неправильні дії судді - то мій обов'язок (як і кожного учасника) вказати йому на це.

З приводу обговорення біля дошки, нажаль в нас з тобою різні думки…
Я вчора виклав свою пропозицію до правил, як покращити цей момент. Приймати, чи ні – вирішувати голосуванням.

Згоден з тим, що треба зробити правильні висновки, щоб наступні тури були проведені належним чином. Всі ми можемо виражати свої пропозиції для покращення проведення турніру, які повинні обговорюватися учасниками. Я впевнений, що цей турнір буде корисним уроком для гравців, який в тому числі підніме шаховий рівень кожного з нас.

P.S. Дуже приємно, що у нас є спільні інтереси, ми гуртуємось і розвиваємось. Прошу кожного бути активним і не соромитися писати свої враження і пропозиції. В обговоренні і дискусіях ми обовязково спільними зусиллями знайдемо найкращий шлях.
ArcSumixam
ArcSumixam
Старейшина

Сообщение автор Andrik Чт Янв 24, 2013 2:33 pm

Після посту шановного судді Rosomaha-и,
Максе, я не бачу сенсу поправляти деякі твої вислови і вказувати на хибність викладеної тобою хронології подій та вказувати на твоє неоднаразове втручання в нашу партію з Сергієм. Я вважаю що то не є головною метою. Якщо в тебе є бажання, ми можемо зустрітися і обговорити минулу ситуацію особисто розставивши всі крапки, а не в рамках форуму. А то чесно кажучи це обговорення вже якось схоже на дитсадок :-))

P.S. Такої фігури як ТУРА в шахах не існує, на сам перед за правилами ФІДЕ
Andrik
Andrik
Admin

Сообщение автор ArcSumixam Чт Янв 24, 2013 2:40 pm

Andrik пишет:Після посту шановного судді Rosomaha-и,
Максе, я не бачу сенсу поправляти деякі твої вислови і вказувати на хибність викладеної тобою хронології подій та вказувати на твоє неоднаразове втручання в нашу партію з Сергієм. Я вважаю що то не є головною метою. Якщо в тебе є бажання, ми можемо зустрітися і обговорити минулу ситуацію особисто розставивши всі крапки, а не в рамках форуму. А то чесно кажучи це обговорення вже якось схоже на дитсадок :-))

P.S. Такої фігури як ТУРА в шахах не існує, на сам перед за правилами ФІДЕ

Я також вже не бачу сенсу витрачати час на суперечки. Втім як і не бачу ніякої хибності...
Однак, якщо хочеш можемо все це завершити коли я занесу вам фотки...

P.S.
Дякую за твоє P.S. Однак Українською мовою (якою я в переважній більшості спілкуюсь на нашому форумі) по правилах ФІДЕ така фігура офіційно існує...

Последний раз редактировалось: ArcSumixam (Пн Янв 28, 2013 2:54 pm), всего редактировалось 1 раз(а)
ArcSumixam
ArcSumixam
Старейшина

Сообщение автор Fedalio Чт Янв 24, 2013 4:12 pm

Давайте остаточно визначимося з датою проведення наступного туру. Оскільки завтра, я так розумію, вихідний день.

Fedalio
Кандидат в кандидаты

Обговорення першого туру шахового турніру ІПП 2013 Empty Фото партій першого туру

Сообщение автор Andrik Пн Янв 28, 2013 12:04 pm

Переглянути фото партій першого туру можна нижче за посиланнями:

1). Гра Бейнер-Богдан
Бейнер-Богдан 1
Бейнер-Богдан 2
Бейнер-Богдан 3

2). Гра Мудрик-Котляренко
Мудрик-Котляренко - 1
Мудрик-Котляренко - 2
Мудрик-Котляренко - 3
Мудрик-Котляренко - 4

3). Гра Швець-Комар
Швець-Комар 1
Швець-Комар 2
Швець-Комар 3

4). Гра Кондряков-Заразовський
Кондряков-Заразовський -1
Кондряков-Заразовський -2

або можна взяти в директорії exchange сервера Інституту (\\10.0.0.60\exchange) (файл - Matchday_1.rar, пароль до архіву - chess).

Велика подяка Максиму Заразовському та Анатолію Батурі за надані фотоматеріали.

Последний раз редактировалось: Andrik (Пн Янв 28, 2013 2:24 pm), всего редактировалось 1 раз(а)
Andrik
Andrik
Admin

Права доступа к этому форуму: